Mette skaber tætte relationer via iPads

Mette Willumsen bor i Danmark – men arbejder som folkeskolelærer i Grønland. Hendes mission som fjernundervisningslærer er at skabe en tæt relation til hver enkelt elev. Det er nemlig en af nøglerne til god fjernundervisning.

Klokken er 12 i Aarhus. Mette sidder og ser ind i sit webcam og har ringet op gennem Zoom. Hendes elever er ved at møde ind 3.411 kilometer nordvest på. Formiddagen er gået med forberedelse og en gåtur. Nu starter arbejdsdagen sådan rigtigt. Gustav, læreren i Maniitsoq, logger på Zoom, hun og Gustav hilser på hinanden, og så bliver Mette – eller nærmere bestemt Gustavs iPad – båret ind i et rum ved siden af klasselokalet. Herefter kommer eleverne ind en efter en, og Mette taler med dem. Her i starten snakker de mest grønlandsk. Det handler nemlig om at danne en relation til hinanden. Og selvom man skulle tro, at det var sværere over en skærm, så er tilliden faktisk blevet bygget op hurtigere, end Mette havde forventet – så hurtigt, at de nu også er begyndt at kunne tale dansk og engelsk sammen.

 

Jeg har opdaget, at jeg på trods af mange tusind kilometers afstand kan skabe en god relation til mine elever. Det kilder stadig ned ad ryggen på mig, når jeg tænker på den første dag, jeg fjernunderviste børnene i Maniitsoq. En efter en kom de helt selv ind og talte med mig. Det var meget overraskende,” fortæller den 56-årige Mette Willumsen, der som en del af Kivitsisas fjernundervisningprogram er blevet ansat på Atuarfik Kilaaseeraq i Maniitsoq på flere forskellige klassetrin og underviser i dansk og engelsk. Mette er fra Nuuk, men flyttede midlertidigt til Danmark for halvandet år siden, og på den her måde kan hun fortsætte sit arbejde i den grønlandske folkeskole. Hun har været i Maniitsoq ad to omgange for at møde eleverne. Først i juni og derefter i august, og i gennem tre uger har hun nu undervist dem digitalt.

Der er ikke let, det her. Det er benhårdt arbejde, for os fjernundervisere skal jo finde vores helt egen vej. Men jeg kan faktisk ikke få armene ned. Jeg er så positivt overrasket over, hvor godt eleverne har taget imod mig,” forklarer hun.

Enesamtaler skaber tæt relation

Mette har undervist i folkeskolen i mange år, og hun har altid været optaget af relationsarbejdet. “Jeg er god til de der personlige snakke, og jeg elsker enesamtalerne med eleverne. Der kan jeg virkelig nå dem,” siger Mette og fortæller om, hvor meget planlægning det almindeligvis kræver at have disse samtaler  – eksempelvis i forbindelse med forberedelserne til Angusakka.

Mette har erfaret, at en-til-en-samtalerne med en iPad, falder eleverne meget naturligt. Samtalerne giver dem muligheden for at træde ud af klasserummet og få noget enetid med hende.

”Måske er det også, fordi de nære relationer er en vigtig del af hverdagen for dem,” siger Mette, der på de få uger hun har undervist over en skærm, allerede har erfaret, at fjernundervisning er noget helt andet end at være til stede sammen med eleverne. Der er nye værktøjer som skal læres og sættes i spil med eleverne.

”I det hele taget bliver alt simpelthen mere transparent,” siger hun og fortsætter:

”Man lærer at stille skarpe og konkrete opgaver for eleverne, for de skal tages i hånden på en anden måde, end når du står i klasserummet med dem. Alt skal være ekstra tydeligt. Det gælder hele vejen rundt – også i samarbejdet med kolleger og ledelse. Jeg kan jo ikke lige finde dem på gangen eller gå ned på kontoret.”

Mette ønsker sammen med de to lærere i Maniitsoq, Ella og Gustav, at eksperimentere med fjernundervisningen og finde de rette metoder. De planlægger undervisningen sammen. Til at starte med taler Mette mest med eleverne som ene-samtaler, men på sigt vil hun også komme mere til syne i selve klassen. De rette metoder skal opfindes hen ad vejen. Og det tager tid.

Klokken er nu blevet 18 i Danmark, og duften af aftensmad bevæger sig stille og roligt ned mod Mettes kontor i huset i Aarhus. Mettes mand, Vilhelm, er ved at uddanne sig til kok i Danmark. Det er faktisk grunden til, at de lige nu bor 3.411 kilometer væk fra eleverne i Maniitsoq. Når han er færdig med sin uddannelse, skal de hjem igen. Nu er han dog foreløbigt færdig med aftensmaden.

Mette logger af efter en lang arbejdsdag. Hun er begejstret og taknemmelig over, at hun gennem fjernundervisningsprogrammet kan fortsætte med at undervise elever hjemme i Grønland.

Kivitsisas fjernundervisningsprogram

Mettes projekt er en del af Kivitsisas fjernundervisningsprogram.

Programmet består af i alt 18 forskellige pilotprojekter.

Alle projekter har forskelligt fokus og bruger forskellige metoder.

Målet med programmet er finde frem til, hvordan vi laver god fjernundervisning i folkeskolen.

Alle lærere deltager løbende i et kursus og får støtte fra en vejleder.

Forskere fra Institut for Læring i Nuuk følger projekterne og opsamler erfaringerne

Kan du lide nyheden?

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Scroll til toppen