7 tips til flottere e-bøger

1

Vælg et tema

Når du ved, hvad din bog skal handle om, skal du vælge et visuelt tema til din bog. Temaet er meget vigtigt for at kommunikere indholdet og budskabet i din bog. Kombinationen af ord, billeder og alt andet skal præsenteres med en stil, der passer til det bogen handler om.

2

Visuel enhed

Når du snakker med eleverne om designet af deres bøger, kan du bede dem om at se på ‘helheden’ snarere end på de enkelte dele. Den visuelle enhed er et centralt element i grafisk design. Når alle elementerne i en e-bog arbejder sammen og har en balance mellem variation og enhed, har du et vellykket design.

Her kan du se nogle eksempler på, hvordan titler, tekst og billeder kan kombineres på en side for at skabe en visuel enhed.

3

Typografi

At vælge den rigtige skrifttype til din bog er en vigtig beslutning. Den gennemgående skrifttype skal passe til det, din bog handler om. For eksempel kan du bruge en sjov og legende skrifttype som Comic Sans eller Chalkboard SE til børnevenlige billedbøger, men den samme skrifttype ville ikke være passende til en seriøs bog om videnskabelige emner. Det er meget vigtigt at sikre, at din skrifttype er læsbar. Nogle skrifttyper kan være smukke, men vanskelige at læse. Af samme grund er det sjældent hensigtsmæssigt at blande mange størrelser, farver og stilarter. Hold dig til en bestemt størrelse for bogens brødtekst, og når det kommer til kapiteltitler og underoverskrifter, skal du overveje at bruge en kontrast. ​

Brug af de samme skrifttyper i hele bogen kan hjælpe læseren med at navigere gennem din bog og på den måde styrke din kommunikation.

4

Justering og arrangering

Sørg for at de elementer du bruger i din bog, er placeret rigtigt i forhold til hinanden. ​

Når f.eks. tekst og billeder er placeret rigtigt i forhold til hinanden opleves det mere roligt for læseren. Tænk derfor på at opsætte dine sider ved hjælp af et gitter, så du kan afbalancere dit layout og justere tekst og billeder. Det er let at blive begejstret for alle mulighederne. men hold det enkelt!

5

Skab luft

En af de vigtigste ting at tænke på, når du laver e-bøger, er at skabe plads til det du vil have, at læseren skal se eller læse. Hvis der er for mange objekter på en side bliver det uklart, hvad der skal fokuseres på.

6

Kontrast

Tænk på at skabe kontrast. Afstanden mellem objekter, adskillelse af ikke-relaterede emner og gruppering af oplysninger. Et bevidst brug af kontraster skaber klarhed. Overvej at bruge størrelse, farve, form og nærhed til at få vigtige pointer og genstande i bogen til at skille sig ud. Du kan du f.eks overveje at lade to sider have forskellig farve. Her er det vigtigt at farverne er i kontrast til hinanden. F. eks sort og hvid.

7

Farver

Når du skal vælge farver til din e-bog kan det være en fordel at vælge farver, der passer til hinanden. Her kan det være en hjælp at bruge et farveskema. Et farveskema består af behagelige farver, der komplementerer hinanden. For mange farver er forvirrende, og hvis farverne ikke passer sammen, skaber det ubevidst uro når man læser bogen.

Typisk udvælger man tre-fire farver, der er gennemgående i bogens design.

Du har måske allerede en idé om hvilke farver, du godt kan lide. Det kan være så simpelt som at starte fra en grundfarve – f.eks. “grøn” – og så prøve at præcisere det yderligere.

Er det en lys eller mørk grøn? Er den græs-grøn, eller mere lime-farvet? Er den mat og afdæmpet, eller er der fuld knald på? ​

Hver farve kan noget forskelligt f.eks. så kan grøn være synonymt med miljø og håb, hvorimod farven rød udtrykker stærke følelser som f.eks. vrede, og kærlighed. Blå er mere rolig og passiv, hvorimod gul kan udtrykke glæde.

Kan du lide nyheden?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Scroll til toppen

Display-typografi:

Ordet display stammer fra engelsk og betyder bl.a. at stille til skue. Meningen med denne form for skriftype er, at fange læserens opmærksomhed. Det kan gøres ved at benytte en speciel grafisk effekt, der passer sammen med bogens indhold.

Typisk vil det være en skrifttype, der sender et signal om, hvad bogen eller kapitlet handler om. Du kan bruge display-typografi til at skabe en forventning hos læseren. Bruger du f.eks. en “gyser-agtig” skrittype som Creepster vil læseren forvente at bogen handler om noget uhyggeligt.

Hvis du derimod bruger skrifttypen Komika Title, kan læseren forvente noget der er mere muntert. Display-typografi er altså designet til, at fange opmærksomheden hos læseren.

Læse-typografi:

Kaldes også “brødtekst” eller “en tekst af en vis længde” i daglig tale. Al tekst skal kunne læses, men her er læsevenlighed sat i højsædet for at gøre det lettere for læseren. Skriftens størrelse, linjelængde og linjeafstand er de 3 vigtigste faktorer for læsevenligheden. Læse-typografi lægger vægt på “funktionen“. Det skal kunne læses uden større besvær. i Book Creator finder du en masse forskellige tekstyper. Når det gælder læse-typografi/brødtekst anbefales at du vælger skrifttyper i kategorien Standard. Du kan også tilgå de skrifttyper der i forvejen ligger på din iPad ved at vælge kategorien System Fonts.

Book Creator har også en skrifttype, der er specialdesignet til ordblinde. Denne skrifttype hedder OpenDyslexic. Denne skrifttype har ikke seriffer. Seriffer er de små fødder, som mange andre teksttyper har.
Justering er et designprincip, der refererer til opsætningen af tekst eller grafik på en side.

Du bemærker sandsynligvis ikke, når elementerne i et design er justeret korrekt, men du vil næsten helt sikkert bemærke, det, når de ikke er det. Et design med dårlig justering ser rodet og ufærdigt ud. En god justering af elementerne på dine sider vil gøre gøre din bog lettere at læse og på den måde sikre at dit budskab eller din historie, bliver tydelig for læseren.

Typer af justering

Der er flere forskellige justeringstyper, når man arbejder med grafisk design. De er baseret på hvor du placerer elementerne på din side. Her er de forskellige typer af justering, du kan bruge i dit bogdesign:

Venstrejustering

Venstrejustering er, når elementer er justeret i venstre side.

Højre justering

Højrejustering er, når elementer er justeret til højre side.

Vandret justering

Vandret justering er, når elementerne er justeret i midten af siden.

Lodret justering

Lodret justering er når elementer er justeret fra toppen til bunden af siden.

Tip:

I Book Creator kan du aktivere hjælpelinjer. de kan bruges til at placere de forskellige elementer rigtigt. Det gør du under menupunktet Editor Settings.
Lysende og livlige farver tiltrække mere opmærksomhed end de mere matte og afdæmpede farver. Hvis en enkelt sætning bliver fremhævet med en livlig farve, vil den med det samme fange læserens opmærksomhed. Det bliver tydeligt at den er vigtigere end resten. ​​

Det er godt at bruge et udvalg af forskellige komplementære farver når der skal laves design kompositioner. Hvis der anvendes for mange farver i et design, kan det komme til at fremstå uorganiseret, og usammenhængende. ​

Det samme kan ske hvis man vælger et farvetema som ikke følger almen farveteori inden for design. At udvælge den rette farvepalette til design, består af meget mere end bare at finde komplementære farver. ​

Farvernuancer kan bruges til at gruppere relaterede elementer i et design, og farve kan understøtte tyngde og afstand mellem designobjekter. Varme farver såsom rød og gul vil stå tydeligt frem i forgrunden på en mørk baggrund, hvorimod kolde farver som blå og grøn vil smelte mere sammen med en mørk baggrund. Det modsatte sker på en lys eller hvid baggrund, og det er bare sådan vores øjne er indrettet til at opfatte farver og nuancer.

Farveharmoni

Farver der passer godt sammen, skaber farveharmoni. Dette anvender designere og kunstnere til at skabe atmosfære og stemning. Hvis det er noget du vil mestre, bør du bruge en farvecirkel og kende nogle basale regler om farvekombination. 


Vi kigger her på 2 typer af farvecirkel – RYB og RGB:


RYB (Red, yellow, blue) farvehjulet er den farvecirkel kunstnere bruger, da det hjælper med at kombinere farver i maling. 


Så er der RGB (Red, Green, Blue) farvehjulet, som er designet til online og digital brug, da det refererer til miks af farver der udspringer fra en lyskilde, som f.eks. en iPad, en computerskærm eller et tv. (Additivt farveblanding). Når vi arbejder med grafisk design på iPad vil det oftes være RGB-farvehjulet, vi bruger.


Der findes 12 grundfarver i en farvecirkel. I RGB farvehjulet er nuancerne: Rød, orange, gul, neon grøn, grøn, forårsgrøn, cyan, azurblå, blå, violet, magenta, og rose. Farvecirklen kan inddeles i 3 farveområder. primær-, sekundær-, og tertiærfarver.


  • Primærefarver i en RGB farvecirkel, er farverne rød, grøn, og blå. Der laves hvid ved at blande de 3 primærfarver.

    I en RYB farvecirkel, er det farverne rød, gul og blå.
     

  • Sekundærfarver er farver der opstår ved at blande 2 primærfarver. Der er tre sekundærfarver. I RGB farvecirklen er det cyan, magenta og gul. Når du mikser lys, bliver rød og grøn til gul; grøn og blå giver cyan; og blå og rød giver magenta.

    I RYB farvecirklen er de sekundære farver lilla, orange og grøn.


TIP: Et godt værktøj til at vælge farver med, finder du på denne hjemmeside

Komplementærfarver

Farver som står overfor hinanden i en farvecirkel kalder man komplementærfarver. Modstående farver har en høj kontrast til hinanden, hvilket skaber gennemslagskraft. Sammen fremstår disse farver klarere og mere tydelige.

Monokromatiske farver

Monokromatisk harmoni fremkommer ved at sammensætte en farve med den samme farve tilsat hvid eller sort. Denne harmoni er den roligste og mest anvendte harmoni. Der anvendes én farve samt lysnede og mørknede toner af farven.

Analoge farver

Anologe farver består af 3 farver der befinder sig ved siden af hinanden i farvecirklen. Analog harmoni fremkommer ved at vælge en hvilken som helst farve på farvecirklen + den farve, der ligger enten til højre eller til venstre for denne.Brug af analoge farver giver ofte et roligt udtryk.