Nutaaliorta: Lær os at kende

Det summer af liv hos 3.b på Atuarfik Samuel Kleinschmidt denne onsdag formiddag. Elevernes stille snak blander sig med  indtalt lyd fra iPads, når et sæt høretelefoner ryger ud af stikket. Klasseværelset er fyldt. Ikke bare af eleverne fra 3.b og deres lærere, Erneeraq og Heidi, som plejer at være her. De ældste elever fra børnehaven, Paarsisoq, er her også.

Skoleeleverne og børnehavebørnene sidder sammen to og to. Børnehavebørnene kigger og trykker interesserede på skoleelevernes iPads. Eleverne sidder ved siden af og hjælper og guider de små. Deres lærere står sammen med pædagogen. De smiler og følger opmærksomt med. Magdalene er her også. Hun er læringskonsulent i kommunen. Hun går rundt blandt eleverne og hjælper dem lidt, når der er brug for det.

Formidling til en rigtig modtager

Forud for dette er der gået et to ugers forløb i grønlandsk- og dansktimerne. Sammen med Magdalene har Erneeraq og Heidi gennemført forløbet “Lær os at kende” fra Nutaaliorta – Kivitsisas nye materialeplatform. Materialet går ud på, at eleverne via videoer og et besøg på biblioteket får viden om fagbøger. Derefter laver de deres egen fagbog – men ikke om hvad som helst. De skal lave en fagbog om at gå i skole på ASK.

Fotograf: Aqqalu Augustussen

Bogen laver eleverne digitalt i app’en Book Creator, hvor de kan indsætte billeder, lave film, indtale lyd, tegne, mm. De, der kan skrive, skriver også. Da bøgerne er færdige, inviterer de børnehaven til fernisering. Når de små kommende skoleelever ser og lytter bøgerne igennem, bliver de meget klogere på, hvad der venter dem på den anden side af sommerferien. Skoleeleverne har også lært en masse. Med Kivitsisas ord har de været igennem en proces, hvor de har skullet undersøge, skabe og formidle viden. De har lært at stille gode spørgsmål, at læse fagbøger, at få gode idéer til deres egen fagbog, at skrive invitationer og at forberede en fernisering. Den viden formidler de til et ægte publikum. De lærer at være gode værter, der byder nye børn velkommen på deres skole.

“Det var så sjovt at se eleverne i det her forløb. De tog virkelig ansvar og var så stolte af deres arbejde. Det kunne jeg rigtig godt lide at se” fortæller Erneeraq om ferniseringen. “Jeg stod på et tidspunkt og kiggede på jer to, imens vi havde besøg af børnehavebørnene”, indskyder Magdalene og siger grinende til de to lærere: “I så endnu mere stolte ud end eleverne”.

Fotograf: Aqqalu Augustussen
Fotograf: Aqqalu Augustussen
Fotograf: Aqqalu Augustussen
Tidligere
Næste

Lær os at kende

Undervisningsmaterialet “Lær os at kende” er et sammenhængende forløb på ca. 12 lektioner i fagene grønlandsk, samfundsfag og personlig udvikling. Materialet består af en lærervejledning med trin-for-trin beskrivelser og en række elev-materialer, som man kan bruge undervejs.

“Da vi startede med at forberede os, så tænkte vi, at det så lidt omfattende ud. Men da vi først kom ind i det, var det meget enkelt. Alt var forberedt. Der var jo alt, hvad vi skulle bruge, og der var trin for trin beskrivelser af, hvad vi skulle gøre i klassen”, siger lærerne og afslutter “Og så var det en kæmpe hjælp, at der var vejledninger i, hvordan vi skulle bruge de forskellige apps på iPad’en”.

Magdalene var med under hele forløbet og stod for store dele af det. Hun er læringskonsulent i kommunen, og har samme funktion, som de ikiortit, der er på alle skoler.

Fotograf: Aqqalu Augustussen
Fotograf: Aqqalu Augustussen
Fotograf: Aqqalu Augustussen
Tidligere
Næste

Mange forskellige forløb. Mange forskellige tilgange

I Kivitsisa er det målet, at iPads bruges til forløb, hvor eleverne er aktive. De skal undersøge, skabe og formidle. Det kan være en udfordring for en lærer selv at opfinde forløb og aktiviteter, der lægger op til denne form for undervisning. I hvert fald i begyndelsen. Det er så hér, at Nutaaliorta kan være en støtte. Nutaaliorta består af en lang række forløb, der alle bygger på Kivitsisas didaktik. Nogle forløb er længere forløb, som “Lær os at kende”, andre er kortere aktiviteter. Målet er det samme: At give lærerne et materiale, der bygger direkte på Kivitsisas tilgang til læring.

Erneeraq og Heidi er nu klar på at prøve nogle af de andre materialer på nutaaliorta.gl. For de kunne se, hvor motiverede eleverne blev under forløbet.

Fotograf: Aqqalu Augustussen

Kan du lide nyheden?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Scroll til toppen