Folkeskolelærere, glæd jer til at hive fat i ikiortit!

På tre dages Naapiffik er der fuldt fokus på at inspirere og motivere 80 ikiortit med nye undervisningsmetoder, workshops og et stærkt fællesskab. Men i virkeligheden er målet at nå ud til de godt 1.000 lærere, der arbejder i hele folkeskolen. “Ikiortit skal blive dygtige til at gøre kollegerne dygtigere.”

 

“Vi er meget stolte af vores ikiortit,” siger Rune Nydam Bundgaard, der er projektleder på Kivitsisa og netop kommet hjem fra årets Naapiffik 2023 i Nuuk.

“De er så engagerede og så motiverede for at lære og blive endnu dygtigere lærere og vejledere,” tilføjer han.

Og lige præcis vejleder-rollen er særligt vigtig. Det er jo den, det hele handler om. For selvom Kivitsisa har meget fokus på ikiortit og det store arbejde, de udfører på skolerne, så er målet at gøre ikiortit til en kæmpe ressource og inspirator for andre lærere.

“Ikiortit sidder jo ude i folkeskolen og støtter, vejleder og yder både pædagogisk og didaktisk hjælp til deres kolleger rundt omkring i byer og bygder i Grønland. Det er det, de er her for. Altså de er til for at hjælpe de 1.000 lærere, som hver dag står op og underviser børn og unge i folkeskolen,” understreger Rune Nydam Bundgaard, der i samarbejde med Jakob Steensig, it-pædagogisk konsulent fra Kompas forbereder og gennemfører Naapiffik.

“Derfor er målet altid at strikke en konference sammen, som ikke bare handler om, hvordan man bygger god undervisning op, men også er god og nærende undervisning, som de kan tage med sig videre,” forklarer Rune Bundgaard.

IT er et middel til at nå målet

Med iPads til alle lærere og elever og fjernundervisning som en del af flere og flere elevers skoleskema, så handler Naapiffik om at få skabt vedkommende og meningsfuld undervisning med it, som ikiortit kan tage med sig videre ud til kolleger og elever på skolerne. Og lige præcis meningsfuld og vedkommende undervisning er kerneelementer.

“Eleverne skal ikke lære it for it’ens skyld. It er et værktøj, et middel og et arbejdsredskab til at give børn og unge vedkommende undervisning, som løfter dem,” fortæller Jakob Steensig, der efterhånden kender ikiorti-holdet rigtig godt, og derfor kan skabe relevant, flydende undervisning, som ikiortit kan se sig selv i.

Derfor er der altid et højere formål med de “fag” de har på skemaet på Naapiffik – som blandt andet den Podcast-workshop, som alle ikiortit var igennem.

“Vi bygger vores undervisning op efter samme princip som den, ikiortit lærer at tage med sig ud på skolerne – undersøg, skab, formidl og reflektér. Altså først sætter vi os ind i det tekniske om emnet, vi vil fortælle om, dernæst bearbejder vi det til en målgruppe, så formidler vi det, og til sidst reflekterer vi over formidlingen,” fortæller Jakob Steensig og tilføjer, at podcast-mediet som undervisningsværktøj er meget relevant og aktuelt. Og den balance er vigtig.

“Der er noget stærkt i det her med, at podcast som formidling er mundtligt baseret. Eleverne bliver først lidt generte, når de hører deres egen stemme, men det kommer de sig hurtigt over. Dernæst er processen med at skabe lyd til podcast ikke så tung som den skrevne formidling. Samtidig er det ikke så omstændigt at skabe lyd, som det er at skabe film, hvor de unge skal forholde sig til deres egen figur og billede. Der er mange fordele ved det her medie,” siger Jakob Steensig, og det mærker vi i høj grad på Naapiffik. Ikiortit er helt fremme på stolene og suger til sig – samtidig med, at de selv prøver formatet af.

“Fokus er jo hele tiden på at styrke argumentationen for, hvorfor vi bruger de her undervisningsmetoder, den her teknik og tager de her valg, vi gør. Ikiortit skal føle ejerskab over processerne, så deres rolle er troværdig, når de kommer hjem på skolerne,” konkluderer Jakob Steensig.

“Ja, vores opgave er at gøre dem så dygtige, at de kan tage deres viden og erfaring med sig videre. Det er jo det, det handler om – at Ikiortit skal blive dygtige til at gøre lærerne ude på skolerne dygtigere,” understreger Rune Bundgaard og tilføjer, at der derfor er et meget vigtigt budskab efter årets Naapiffik.

“Folkeskolelærere, glæd jer til at hive fat i ikiortit! Brug dem, og se dem som en kæmpe ressource ude på jeres skoler. Ikiortit er dem, der hjælper.”

Fakta:

  • Siden 2018 er flere og flere lærere i folkeskolen blevet ikiortit – nogle på fuld tid, mens andre er det som en del af deres lærerjob. I dag sidder mere end 80 ikiortit rundt omkring i folkeskolen og støtter, vejleder og yder både pædagogisk og didaktisk hjælp til deres kolleger rundt omkring i Grønland.
  • Ikiortit har som opgave at støtte deres kolleger helt tæt på den daglige undervisning. De indgår således i forløb, hvor de er med til at forberede, gennemføre og evaluere undervisningsforløb, ligesom de er til rådighed for løbende vejledning og sparring.
  • Ikiortit bliver særligt uddannet til at hjælpe sine kolleger. Det bliver de blandt andet på “Ikiortit Naapiffik”, hvor de mødes og bliver undervist i både pædagogik, teknik og det at vejlede sine kolleger.
Previous slide
Next slide

Kan du lide nyheden?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Scroll to Top